Hari Sabtu yang indah

Assalamualaikum :)

Hari ni hari Sabtu, dan saya sedang................... berKERJA. Perasan tak, perasan tak, sekarang saya amat malas update blog. Balik kerja saya tertido. Ini bad habit. Sila jangan tiru. Nanti otak lembab tidur lepas asar. 40 hari nanti boleh jadi gila. Lepas tu dengar kata nanti jin geget *betul ke* Tak nak tidur dah la lepas ni...

Tapi kan....bila tak update blog lagi ramai orang follow. Mungkin orang lebih suka saya tak update blog kan? Kaaaan? Okay fine! Fine! Tak nak update dah~ konon-konon workaholic.

Next week masuk gaji kedua! Yeay! Memang saya akan mengabaikan kan blog lah next week ;p

Read more...

hai, this is my card...

Assalamualaikum =)

Kad nama saya sudah siap! Siapa nak, bayar singgit okeh walaupon saya buat dapat free sebenarnya ;p




Sukeeeee~ Walaupon sebenarnya tak tahu nak bagi siapa. Simpan untuk diri sendiri je la ^_^

Ouh btw, next semester saya kena mengajar subjek instrumentation and measurement. Subjek first year tu. Kena ingat balik subjek yang dah 5 tahun lepas -_-" Tapi nasib baik macam ok la. Less calculation, more to theory. Hahaha. Budak first year pulak tu. Confirm adik-adik. Tak kan ada student first year sama umur plak kan. Mesti baik-baik. Kalau baru first year dah teruk perangai tak tahu nak kata ape la.

Okay itu sahaja. Saya busy ni. Baibai!

Read more...

saya sangat malu hari ini.. esok mungkin malu lagi..

Assalamualaikum (:

Saya kat ofis, baru lepas present projek master. Fiuh~ Ingat dah kerja tak payah present dah. Sekali tengok haaaa lagi teruk. Dulu present master 2 panel je. Ni sampai 20 panel. Present dekat lecturer-lecturer FKE semuanya -_-"

Soalan pon lagi banyak dari present master.

Hukhukhuk. Mentang-mentang gue first time present kat lecturer-lecturer sini, mengajar pon tak lagi. Ceys mesti jadi bahan lepas ni. Takpe2, tengok korang present macam mana pulak kan.

Lepas ni nak rehat-rehat tido-tido. Minggu ni banyak gila kerja. Semalam jaga exam malam, habis 10.30. Sampai rumah dah nak dekat pukul 11 malam. Last-last makan malam pukul 11.30. Nak prepare presentation untuk hari ni memang dah tak larat la. Hari-hari bangun pukul 6. Tidur pukul 12 lebih. Memang la tak cukup tidur kan :'(

Mulai esok nak ganti tidur!

Read more...

Slip gaji pertama saya

Assalamualaikum (=

Rupa-rupanya dah sebulan dah kerja..


Sulit okay!!!!!

SULIIIIIIIIIIIIIIIIT!!!!!!!!

Jadi tak dapat nak tunjuk dalam. Hehe.

Tunggu slip gaji lagi dua dah boleh tukar kereta! Hahaha.

*Tapi sedih tak sempat belanja arwah ayah dengan gaji pertama. Arwah ayah yang nak sangat saya jadi pensyarah. Terima kasih sebab hantar saya belajar bagus-bagus sampai jadi macam sekarang. Cukup segala makan minum. Tak pernah hidup susah.*


Read more...

Tak nak cakap tak nak

Sangat pressure bila tiba-tiba disuruh jadi MC.
Kenapa tadi depan-depan tak reti nak menolak permintaan orang.
Dah balik baru menyesal tak nak jadi.
Dengan skrip semua takde.
What if I end up dengan teks ucapan yang memalukan.

Hari ni tidur awal.
Esok nak bangun pagi.
Harap-harap tiba-tiba ada orang ganti.

Haha.

Terbang di awan burung jentayu,
Di atas papan batang jerami,
Tampillah tuan kami merayu,
Bersama ucapan kata perasmi.

Okay, tak dapat bayang kan kena berpantun macam ni esok.

T_T

Read more...

talking to the mOon

Assalamualaikum (:

Its been 2 weeks now since I started working and tomorrow I'm working on Saturday. Time flies so fast and I'm missing my past.

T_T







I know you're somewhere out there
Somewhere far away
I want you back
I want you back
My neighbors think
I'm crazy
But they don't understand
You're all I have
You're all I have
 
At night when the stars
light up my room
I sit by myself

Talking to the Moon
Trying to get to You
In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

I'm feeling like I'm famous
The talk of the town
They say
I've gone mad
Yeah
I've gone mad
But they don't know
what I know
Cause when the
sun goes down
someone's talking back
Yeah
They're talking back

At night when the stars
light up my room
I sit by myself
Talking to the Moon
Trying to get to You
In hopes you're on
the other side

Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

Do you ever hear me calling?
Cause every night
I'm talking to the moon
Still trying to get to you

In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone

Talking to the moon

I know you're somewhere out there
Somewhere far away

Read more...

thanx for being so friendly~

Assalamualaikum (:

Hari ni satu hari buat saya tergelak bila call student-student ex-UTeM untuk buat survey for Engineering Acreditation Council. Macam-macam perangai ada. How it makes me feel everyone has their own uniqueness. Kelebihan diri masing-masing as long as budi bahasa tu ada. Bila orang cakap baik-baik, kita balas baik-baik. Dan kebanyakan yang saya call tadi sangat very the friendly! ^_^

Orang call nak buat survey tapi dia boleh plak ajak sembang. Eventhough tak kenal pon sape.

Ayat biasa pemula bicara standard macam ni...

Saya: Hello assalamualaikum. Encik .....................? Saya dari FKE UTeM. So encik busy tak sekarang?

Ada satu student ni memang buat saya tergelak la. Our conversation macam ni.. Dah halfway through survey tu dah and suddenly..

Student A: Erm jap eh. Saya nak confirmkan la. Sebab macam pelik je. Takot ni yang macam kat radio tu. Ala yang kene-kene kan orang tu~
Saya: Ha? Betul la. Awak ingat ni Hot FM ke. Hahaha.
*Ini bila student selalu sangat dengar radio atau tengok rancangan macam ni =_="*

Student B: Cik ni siapa?
Saya: Saya lecturer baru.
Student B: Betul ke ni?
Saya: Eh betul la.
Student B: Cik ajar subjek apa?
*Ini sudah confuse siapa yang survey siapa sebenarnya*


Student B lagi: So cik kenal encik ..................? Jumpa dia kena la tadah telinga. Hahaha.
Saya: Eh kenapa?
Student B lagi: Dia suka bagi nasihat panjang berjela. Hahaha.
Saya: Huhu. Ouh yeke.
Student B lagi: Ok la cik. Kirim salam kat semua orang kat FKE!!!!!
Saya: Huhu. Baik lah ;)
Student B: Kalau ada apa-apa, call la lagi! Haha.
*Ini tak pasal-pasal dia start gossip pulak*

Saya: Lepas ni soalan yes or no je okeh? Are you willing to sacrifice your time/money/effort to help those who are in need?
Student C: No
Saya: Ha?!! Sanggupkah awak mengorbankan masa dan wang untuk membantu mereka yang memerlukan?
Student C: Eh yes yes! Hehe.
*Ini tak tahu lah tak dengar ke apa*

Saya: Does the nature of your work require the knowledge you obtained in your undergraduate studies?
Student D: Eh cik cik. Cuba jangan baca soalan. Buat ayat sendiri.
*Ini lagi la isk. Boleh pulak nasihatkan orang*

Saya: Sanggupkah awak mengorbankan masa dan wang untuk membantu mereka yang memerlukan?
Student E: Siapa eh yang memerlukan? Hehe.
Saya: Siapa-siapa aje lah~ =_="

Student F: Cik nama apa?
Saya: Erm.. saya.. erm.. adalah~ Haha.
*Tiba-tiba busy body. Tak perlu tahu nama lah*

Saya: Sudah bekerja atau sambung belajar?
Student G: Saya belajar. Kat UTeM ni lah~
Saya: Ouh I see. Nape tak kerja?
Student G: Erm sebab saya nak sambung belajar la. Haha.
Saya: Haha. Yelah2 okay...

Dan banyak lagi conversation yang macam comel-comel. Ops ini semua student laki. Student perempuan nama kat bawah-bawah pulak. Tak sempat call lagi ;)

******

Tapi balik kerja tadi telah hilang mood happy-happy disebabkan rakyat malaysia yang sengat very the rude. Tengah tunggu line nak isi minyak. Dia potong line then dia pulak tak puas hati. Siap hon-hon. Giler ke ape weyy? Wife pon sama aje muka masam macam apa. Keluar kereta pergi bayar memang dah geram giler. Sorry la sebab terjeling muka tak puas hati kat wife dia. Patu sembang-sembang dengan pakcik petronas tolong pump minyak tu. See~ Pakcik tu pon tak puas hati giler. Siap kata macam tu la rakyat malaysia yang tak berbudi bahasa. Nak kata hensem, tak. Nak kata kaya, kereta lama je. Dah tu nak berlagak sangat ape hal hah? Orang lain pon nak cepat jugak, penat jugak baru balik kerja!

Read more...

Ini kisah hari pertama

Assalamualaikum (:

Ini cerita hari pertama saya berkerja lima hari yang lepas. Nak tahu tak? Nak tahu tak? Okeh macam ni. Hari pertama sudah semestinya semangat bukan. Bangun awal pagi dan gerak dari rumah sewa seawal 7.30 pagi oleh kerana jalan ke UTeM pon tak pasti lagi. Surat tawaran minta report duty jam 8 pagi. Jadi orang macam saya yang lurus dan sentiasa mengikut peraturan mestilah datang sebelum 8 pagi. Tengok-tengok dari rumah ke universiti hanya mengambil masa less than 10 minit! Tak sangka sungguh begitu dekat =_=". Apatah lagi student-student di sini memandu dengan begitu laju sekali. Tahu lah jalan ke UTeM besar dan kosong. Sungguh tak selesa bila kereta belakang follow begitu dekat. Nak potong, potong lah kan! Tapi nak tak nak terbawak laju sekali ;)

Oh ya tapi sila jangan terpedaya. Itu cuma hari pertama. Hari kedua saya gerak dari rumah 7.45 pagi. Hari ketiga pula 7.50 pagi. Hari keempat pula 7.55 pagi. Hari kelima esok agak-agak pukul berapa? Haha. Kalau datang pukul 8 lebih tu memang majoriti parking staf banyak kosong lagi lah.Kat sini punch card kerja at least sekali sehari either masa datang atau waktu balik. Nak dua kali pon boleh. So kiranya tidak kira jam berapa punch card asalkan punch sekali. Faham tak ni? Faham tak?

Tapi nama je punch card ye, sebenarnya tidak perlu punch-punch pon. Nasib baik saya tidak memalukan diri di hari pertama cuba punch-punch di main entrance FKE. Cuma dekat kan kad matrix staf anda seperti touch n go sehingga terdengar bunyi 'tinit' 'tininit' 'tinininit' 'tiiiiiiiiiiiiiit'. Okay tipu je, sebenarnya bunyi sekali sahaja ye. Bunyi banyak-banyak kali tu kalau main scan banyak-banyak kali. Tapi kalau nak buat sila pastikan tiada student di sekitar. Nanti kena ngutuk jah.

Mula-mula report duty di pejabat pendaftar bangunan canselori. Rupa-rupanya ada dua bahagian pejabat pendaftar okay. Pagi-pagi saya telah memalukan diri masuk salah tempat. Jadi lain kali jika tidak tahu sila tebalkan muka tanya orang. Mungkin akan kurang malu sedikit daripada masuk salah tempat.
  
 Inilah bangunan canselori. Sumber: facebook ^_^ Cuma saya ubah tone colour mengikut citarasa~

Kemudian baru report duty di FKE.


Dekat fakulti ni lagi lah macam cemas sebab first time datang dan tak tahu nak punch card mana, office kat mana. Tapi masuk sahaja buat muka confident dan tanya akak kat counter bawah tu.

Saya: Erm nak tanya, lapor diri staf kat mana ya?
Kakak: Ouh erm jawatan tutor ke?
Saya: Erm tak tak lecturer.

Heheh. Nak juga cakap. Student kat sebelah dah pandang. Dalam hati nak je cakap ape pandang-pandang? Tahu lah sebenarnya I nampak lagi muda dari u kan! Kan kan! Nasib baik taw I pakai high heels nampak tinggi sikit.

Then lepas tu lapor diri kat tingkat atas.

Jumpa dekan.

Jumpa timbalan dekan akademik.

Jumpa ketua jabatan.
Okeh jom jom jemput masuk bilik pula.


Knock! Knock!

Masuk! *dah prektis dah ni*


Inilah bilik saya, buat sementara waktu. Haha. Besor tak besor tak. Kerusi pon berplastik lagi. Sebenarnya bilik ni share dua orang. Dalam bulan enam nanti baru tukar bilik sorang tunggu jurutera pengajar keluar.

So dats all! Cerita hari pertama saya. Yep yep I know~ Saya tahu sungguh bosan~


Sekian sahaja dari Cik Ezreen Farina.

Semalam ada staf pusat komputer call. Helluuuu boleh bercakap dengan Puan Ezreen Farina. Rela tak rela iye kan je lah =_="

Read more...

award

Assalamualaikum (:

Dapat phone call semalam, dari SPS.
School of Graduate Studies UTM.
Ingat nak tanya tentang yuran konvo.
Nasib baik tak complain sebab dah lama bayar.

Rupa-rupanya dapat Best Student Award.
         * tak sangka
Masa dalam phone memang rasa gembira.
Tapi lepas tu macam dah tak rasa apa-apa.
Arwah ayah tak dapat tengok semua ni :')

But still, alhamdulillah.
Rezeki orang lain-lain.

Read more...

Hey, bayar saman on9 lebih mudah!

Assalamualaikum (:

Semalam pergi pos ofis.

Lamaaaaaaa sangat nak tunggu nombor. Orang bayar saman punye pasal! Eh lupe, saya pon baru nak bayar saman :"> Saman tahun 2007, tahun 2011 baru nak bayar. Isk ape nak jadi. Nak buat macam mana, surat apa pon tak bagi. Tapi akhirnya balik je tak bayar pon. Tak kuasa you nak tunggu berjam-jam. Baek bayar online... Haaa~ Kini semuanya lebih mudah dengan cimbclicks. Tapi kena charge extra 2 ringgit la.

So semalam dah settlekan bayar saman dengan yuran konvo sekali! Banyak duit keluar bulan ni. Duit masuknya tak ada. Haish..

..... Bila result interview nak keluar ni T_T

Read more...

Happy birtday to?

Assalamualaikum (:

Weekend lepas birthday saya. Cepat! Say......

Happy Birthday to Me!!

... yang keduabelas tahun. Eceh tipu! Patutnya terbalikkan dua dengan satu tu jadi duapuluhsatu tahun. Baru nampak logik sikit walaupon sebenarnya sudah duapuluhtiga tahun. Tiba-tiba malu, sebab tu gambar kicik :">

Okay yang sebenarnya birthday anak buah. Maaf, kek sudah comot-comot baru mahu ambil gambar. Sebelum tu sibuk makan. Tapi memang sedap la kek ni! Very the colourful :)

Konfius tak konfius tak mana satu yang 12, mane satu yang 21 plus plus

;p

Ehem ini iklan. Letak la gambar orang lain jugak. Nanti kata semua nak letak muka ni je =_="
This is birthday girl yang sudah hilang tudung dengan my big sis.

Ini pula anak buah saya yang comels. Orang lain sibuk prepare kat bawah pagi tu, korang rehat-rehat tengok tv kat atas yer. Ini tidak adil! Tapi jangan salah faham taw, orang yang ambil gambar ini bukan rehat-rehat, cuma naik sekejap nak ambil gambar. Taw~ Taw~

Akhir sekali, lepas majlis hari jadi ada buat tahlil untuk arwah ayah. Terima kasih yang sudi datang! Overall yang datang adalah pakcik makcik dan budak-budak kecik. Kesian Alisya takde kawan datang ;p Hadiah pon tak banyak. Pakcik makcik datang bagi duit je. Kaya la tu, dah tak boleh minta duit kat maksu!


ps: kenapa gambar-gambar tangkap pakai iphone ni blurr. Tak bagus! Kalau saya baik beli camera yang gambar lawa dari iphone ^_^

Read more...

Carrot cake with cream cheese topping

Assalamualaikum (:

People's choice!

... sekarang tidak perlu lagi beli di secret recipe bila boleh masak sendiri ...


Bahan Kek
1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang
1 cawan kismis kuning
1 1/2 cawan carrot yang disagat
250 gm tepung**
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis**
1/4 sudu kecil garam

Bahan Topping
250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka

Penyediaan Kek

  1. pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
  2. masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
  3. masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula(sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan. hati-hati, jangan kotorkan tempat! hehe.
  4. masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
  5. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. check kek guna garfu untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.

Penyediaan Topping

  • masukkan semua bhn dlm blender/mixer.
  • bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge baru potong untuk dihidangkan.

Read more...

Cream puff

Assalamulaikum (:

Ini resipi basi. Sudah lama buat tapi baru mahu share. Semuanya kerana konon-konon prepare untuk interview. Ada request cerita tentang interview hari tu, tapi nanti-nanti la. Sudah dapat result yang best baru mahu cerita. Kalau tak best tak mahu cerita. Okay? c:

Sekarang cepat sediakan kertas dan pensel untuk menyalin resipi!

Pastry
250ml air
125g butter
150g tepung - diayak
¼ st garam
1 st gula
4 biji telur

sedikit serbuk penaik 

Custard
500ml susu segar
100g gula
80g tepung custard

Cara
Cream Puff
  1. Didihkan air dan butter hingga cair. Kemudian masukkan tepung yang diayak. Gaul sebati hingga adunan tidak melekat di periuk. Angkat dan sejukkan.
  2. Bila sejuk pukul sedikit and masukkan telur sebijik sebijik.
  3. Masukkan adunan ke dalam beg piping.  Pipekan atas dulang yang telah digris. (Saya buat pakai sudu dan tangan sahaja)
  4. Bakar 25 minit dgn suhu 200˚C atau sehingga kekuningan. (Oven kena panaskan dulu ke suhu 200˚C. Kalau tak panas nanti puff tak kembang dan tak berongga kat dalam dia.)

Inti Custard
  1. Hangatkan susu dan gula atas api sederhana. Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.
  2. Custard tu boleh dipicitkan ke dalam puff tu bila puff tu sejuk sikit. Caranya, tebuk lubang kat puff (boleh buat kat atas atau kat bawah). Pastu gunakan piping bag yang berisi custard, picit ke dalam rongga puff tu. 
 Rasa tidak lengkap tanpa gambar bukan?

Ini serving suggestion, ala-ala hiasan hotel sikit-sikit ^_^

Read more...

oh berdebar-debar! menanti saat itu..

Assalamualaikum.

10.2.2011 - berdebar2. Ya Allah, semoga dipermudahkan segala urusan.

Bila buat status macam ni dekat facebook ada pula orang komen tunang ek? Hahaha. Rasa-rasa tu macam kurang sikit mendebarkan. Tapi yang ini lebih mendebarkan!

!!!!!

!!!!!

!!!!!


Walaupon ada masa seminggu untuk preparation tapi sudah risau. Macam mana kalau tak dapat? Macam mana kalau dapat? Macam mana macam mana? Ada sesiapa nak tolong jawab?

Masa interview post tutor dulu kurang sikit terasa debarannya sebab dah ada offer lain di depan mata. Tapi sekarang kalau tak dapat, terpaksa memulakan misi mencari kerja kembali. Oh saya enggak maw! But whatever the outcome is, saya tahu saya kena terima dan redha. Mungkin memang bukan ditakdirkan untuk saya. Mungkin ada yang lebih baik daripada itu. Percaturan Allah itu Maha Adil. Manusia berusaha tetapi Allah yang menentukan.

Dan saya percaya dalam hidup ini segala yang terjadi ada hikmahnya. Since december 2010, I started to see things differently. Hidup ini hanya sementara, sekejap sahaja and we never know mungkin hari ini kita sehat, boleh berkata-kata, boleh bergembira tapi esok? Mungkin dah ditakdirkan pergi buat selama-lamanya. Jadi setiap hari lakukan lah yang terbaik seolah-olah ia yang terakhir. Setiap kali sebelum tidur, pasti terfikir adakah hari esok masih ada? Tertanya-tanya bukan? Sungguh kemas rahsia Tuhan.


Read more...

Dawai gigi purple bergetah

Assalamualaikum.

Tadi pergi klinik pakar ortodontik untuk monthly check-up braces. Kali ni tukar o-rings warna purple! Lepas ni tiap kali keluar kena pakai tudung dengan baju warna purple bagi matching dengan braces. Not just that, tak cukup lagi gigi berbesi sekali hari ni kena tambah rubber bands. Getah sangkut antara gigi atas dengan bawah to overcome overbite. Boleh bayangkan tak? Macam ini.

 Picture from google

Elastics or rubber bands are used during orthodontic treatment to properly mesh the upper and lower teeth into a perfect bite. Elastics will be used in the final part of your treatment and the timing of the removal of your braces will depend on the proper wear of your elastics.

Sekarang memang terasa kesakitan yang amat, terasa seperti gigi ditarik-tarik tanpa rela. Lepas ni mahu sangkut apa lagi kat gigi =_="

Paling malas bila setiap kali nak makan rutin akan jadi macam ni:

1. Buka getah
2. Makan
3. Gosok gigi
4. Kumur using PerioGard
5. Pasang getah


Lepas ni dah tak boleh la makan between meals. Nanti 24jam kena gosok gigi. Macam mana nanti kalau orang ajak dating makan kat luar? Hehehe..

Read more...

Lasagna... lazatnyia!

Assalamualaikum.

Mahu buat ini?


..... dan ini?


....... dan ini?


Then, lemme tell you how~

Bahan-bahan


Untuk lapisan lasagna.
Kepingan lasagna (rebus, angkat, rendam dalam air sejuk)


Untuk sos merah.
Butter
Bawang putih (dihiris-hiris)
Cendawan (dihiris-hiris)
Sos prego tradisional
Daging kisar
Lada hitam
Garam

Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan daging dan tumis hingga separuh masak. Masukkan sos prego dan gaul-gaul. Masukkan cendawan, lada hitam, garam dan gaul hingga masak.

Untuk sos putih.
Butter
Cheese
3 sudu besar tepung gandum
Susu segar

Leburkan semua dan masak hingga didih + pekat.

Sediakan loyang untuk membakar. Letakkan majerin dan lapiskan selapis kulit lasagna tadi. Lapiskan sos merah pula. Kemudian sos putih pula. Kemudian sedikit cheese. Kemudian lapiskan kulit lasagna semula. Ulang semula hingga habis. Atas sekali, lapiskan kulit lasagna dan sos putih dan cheese mengikut citarasa.

Oh sebelum tu jangan lupa panaskan oven. Then bakar, 180 degrees celcius untuk 30- 40 minit hingga keemas-emasan. SIAP!

NEXT: Mahu masak lauk-pauk melayu pula la...


Read more...

Oh, so delicioso!

Assalamualaikum.

Dah lunch?

Awak lunch apa?

Hari ni saya lunch........

.....
..............
...........................


Errmmmmm....

Dapdap Nyeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!


Read more...

Chocolate pudding

Assalamualaikum.

Petang-petang makan puding bila cuaca panas memang best! Lebih-lebih lagi puding coklat. Dapat mengurangkan stress. Sedap, sejuk, lemak berkrim dan bercoklat. Paling penting senang aje~

^_^


Bahan bahan
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung 
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 4 1/4 cawan air
  • 10 g serbuk agar agar
  • 50 g butter

Cara menyediakan:
  1. Masukkan kesemua bahan kecuali butter ke dalam periuk.
  2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sentiasa sehingga kesemuanya sebati dan mendidih.
  3. Seterusnya masukkan butter dan kacau sebati sehingga pekat.
  4. Alihkan dari api dan tuang ke dalam bekas.
  5. Sejukkan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam.
  6. Sedia dihidangkan.

Next recipe minggu depan: Lasagna. Tunggu okeh!

Read more...

Orang diam makan dalam

kalau kaya semua orang suka
kalau ada pangkat/ jawatan tinggi semua orang suka
kalau pandai bercakap semua orang suka
kalau mudah bersosial semua orang suka

Zaman sekarang orang lebih menghargai jika dibelanja bermacam-macam bagai dari orang yang banyak menolong dalam banyak hal. Buat baik-baik, nanti esok mungkin dapat belanja lagi. Orang macam ni pathetic.

Zaman sekarang kalau ada pangkat atau jawatan tinggi konon orang paggil kau doctor ke ape ke orang lebih hormat. Kata mereka oh bagusnya pandainya seolah-olah orang kerja lain tak pandai. Tak bagus. Pandang sebelah mata je walhal result orang lain lagi tinggi kot. Orang macam ni berkali-kali pathetic.

Zaman sekarang kalau pandai bercakap, pandai memuji, mengampu, melawan semua orang suka. Orang cakap bagus dia ni, mudah bergaul dengan semua orang, orang tua pon boleh masuk. Walaupon yang dicakap bukannya seratusperatus betul. Tapi dengan orang tua sendiri lain hal. Melawan sana sini. Orang lain backing lagi, alah biasa la tu~ Belajar oversea. Bila orang tak banyak bercakap, dikatanya segala benda yang tak bagus. Okay yang ni paling makan dalam sekali. Orang macam ni berkali-kali-kali-kali pathetic.

Zaman sekarang kalau pandai bersosial semua orang suka. Bersosial la banyak mana pon, balik pukul 1 2 pagi. Pakcik makcik kata okay, good exposure. Nampak dunia luar. Yang duduk kat rumah tak elok, otak tak berkembang. Orang macam ni berkali-kali-kali pathetic.

Tak semua orang macam ni. Tapi ini bila bersembang dengan makcik pakcik sosial/ kaya-raya/ duduk oversea. Daripada sembang baik diam. Bila diam pon dikata-kata. Bila dikata-kata, senyum aje lah. Tapi dalam hati makan dalam.

Dalam punya dalam.

Balik rumah menangis-nangis. Dalam hati hanya arwah daddy yang faham tak reti cakap banyak. Tapi makan dalam T_T

Read more...

Fisherman's pie

Assalamualaikum.

Kembali dengan resipi baru yang sedap-sedap semua~ Ni resipi kedua sepanjang bercuti-cuti lepas Master dengan target satu resipi setiap minggu. Resipi first minggu lepas adalah spaghetti carbonara with meatballs. Sedap! Tapi macam tak mencabar sangat sebab just pakai sos prego. Jadi minggu ni up siket masak fisherman's pie.

Ingredients:
400ml milk
1 yellow onion, diced small
1/2 tsp dry dill, optional
600g white fish fillet without bones
some freshly grated black pepper
50g butter
2 tbsps flour
2 tbsps salt
1 cup frozen peas
4 tbsps grated parmesan cheese
100g packet mashed potatoes

1. Preheat oven to 200 degrees celcius.

2. In a sausepan, heat milk over medium fire. Additions, dill (if using), fish, pepper and cook for 3 to 4 mins or until fish is cooked. Take out the fish and flake it with a fork. Reserve the milk.

3. Heat butter in a pan over medium fire. Add flour and stir for 1/2 min. Pour in the reserve milk mixture and stir until smooth. Bring it to boil and turn off fire. Season with salt. Mix in peas and flaked fish.

4. Spoon fish mixture into a 2-litre baking casserole.

5. Combine cheese with the mashed potatoes. Put mashed potatoes into a piping bag and pipe over the fix mixture or just spoon mashed potatoes over mixture and layer it with a fork.

6. Bake for 30 mins or until heated thoroughly and lightly golden brown.

Rupa pie yang baru siap di bake. For this one, I tambah lebihan cheese on top. Bake until golden brown taw, macam kat atas ni. Mula-mula I bake this one for 30 mins tapi macam tak tak berapa masak lagi. So I add another 20 mins. Depends la nak berapa minit but make sure jangan sampai hangus betul.

Ni rupa bila dah sejuk sikit. This one isi dia agak lembik coz terlebih susu. Mula-mula ingat nak buat dua adunan, tapi ikan tak cukup. So instead 400ml milk, I dah terletak 600ml milk. So jadi la lembik-lembik giteww, tapi takde la lembik sangat.

Tapi rasanye memang sedap! Diapprove oleh orang-orang yang merasa. Even breakfast pagi ni pon diorang makan lagi. My niece siap bawak bekal pergi sekolah. Hari-hari lain tak bawak pon bekal.

So selamat mencuba! ^_^

Read more...

Tips: Interview Motorola

Assalamualaikum.

Bukan la tips sangat pon actually. Disebabkan ramai yang emel tentang MOTO campus event ni, tanya interview pasal apa semua, tapi tak larat nak reply semuanya. I can only say that you must expect some technical questions. Kalau macam interview Shell ke, Sime Darby ke, biasanya takde tanya technical skills kan. But dont worry, rasanya mereka hanya akan tanya basic things based on position yang anda minta. Macam saya dulu ada dia lukis circuit dan suruh buat la kira-kira yang simple. But it depends on the interviewer too i guess. Interviewer dia pon agak banyak la juga. Ada yang suruh buat simple programming. Bagi siapa-siapa yang mechanical tu I tak tahu la.

Basically yang I nak cakap, you must expect some technical questions. Tapi tak tahu la kalau kali ni takde pula kan. So itu sahaja. Harap ini membantu sedikit tak sebanyak ;p

Read more...

Dunia, kenapa kita tidak sehaluan?

hari ni deactivate fb..

hari ni private kan blog..

hari ni tukar address blog, tapi terlalu banyak benda lain pula perlu tukar..

hari ni deactivate blog comment..




hari ni rasa terlalu berat nya dugaan..

Read more...

Wakey2~

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Pagi-pagi mesti sakit mata kena bangun awal pagi hantar anak saudara pergi sekolah. Pukul 7 pagi tepat memang dah banyak kereta, pakcik polis pon ramai kawal traffic. Pemandu beginner mcm sy ni yang selalu drive dalam UTM je memang terasa amat mencabar nak drive masa-masa macam ni. Kalau tak dulu pagi-pagi arwah ayah yg hantar pergi sekolah, sy nyenyak tidur dalam bilik T_T.. But its a good thing though, orang kata pagi-pagi ni murah rezeki. Badan pon rasa segar, then dapat menyelit makan breakfast panas-panas lagi.

Nasib baik drive kereta Honda mak, kalau drive kembara lagi lah susah nak selit-selit, macam terkedek-kedek je. Kembara sekarang dah kena parking kat belakang sebab kat depan dah fully occupied. Depan dah ada 4 kereta, kalau tambah jadi 5 memang stuck la. So in the end, kereta paling murah kena duduk belakang T_T

Pagi ni kena tinggal sorang-sorang dekat rumah. Abang dengan mak pergi settle kan banyak hal yang perlu di settle kan sejak arwah ayh meninggal. So tengah hari kena ambil anak saudara dari sekolah pula. Then nak singgah Tesco bayar bil and beli barang-barang untuk memasak. Semangat nak masak either fisherman's pie atau spagetti. Buat yang senang-senang je dulu sebab baru nak belajar masak cuti-cuti ni. Nanti kalau jadi baru boleh letak resipi kat sini ^_^

Adreena dah pandai lukis yuuu! Siapa entah ajar. Bagi crayon dengan buku sekali dia bagi balik dengan lukisan ni. Terkejut maksu, baru umur dua tahun. Baca A B C pon jadi A B C U G M Y, tengok-tengok dah pandai lukis orang ^_^


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Disclaimer

This blog is managed solely by the owner Ezreen Farina. Photos are not to be used without giving credit unless stated that it does not belong to blog owner. Materials in this blog must be credited if re-produced in any kind of way. A piece of mind is always appreciated, unless deemed to be provocative, the blog owner shall take action by ignoring or rejecting the comment.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP