LIKE my PILLO Covers page!

Oh WOW, check this out!!!

Quick ways to weaken eye bags

Anda rasa anda ada masalah eye bags macam saya? Rasa kurang keyakinan diri? Jangan risau~ Saya ada penyelesaiannya *macam iklan pule dah* Ok kali ni nak bagi tips2 untuk mengelakkan beg mata atau lebih dikenali sebagai eye bags.


Bagi sesiapa yang belum berpeluang memiliki beg mata.. Ahah macam ni la rupenya.. Dah eye bags tu eye bags jugak, makeup pon still nampak -_-" Sila bersimpati dengan saya dengan klik2 iklan kat tepi tu..

Orang selalu fikir eye bags ni berpunca dari tak cukup tidur dan sebagainya, tapi sebenarnya bukan!!!! Sebenarnya sebab utama nya adalah berpunca daripada tarikan graviti bumi. Faham kan?? Kalau tak faham pergi belajar balik Sains, cari tarikan graviti tu apa. Dengan adanya tarikan graviti bumi ni lah kita dapat berjalan2 atas bumi yang indah ni tanpa terapung2. Senang cerita nak cakap sebenarnya kita ni tertarik ke bumi. Begitu juga lah dengan mata dan kulit kita. Sebab tu la lama2 wujudnya lengkungan bawah mata ni yang tertarik ke bumi. Tapi saya baru 22 tahun la! Tak dapat bayangkan lagi 25 tahun kulit mata ni tertarik bagaimana rupa.

The longer you’re exposed to gravity (the older you get) the more your facial tissues sink toward the floor.

Okay cukup intro setakat tu.. Mesti ramai yang tertunggu2 tips ni.. Ada dua part: Hot and cold.. Yang hot ni sesuai dilakukan pada waktu malam, dan yang cold sesuai dilakukan pada waktu pagi.

Hot packing...

1. Panaskan minyak zaitun dan letakkan di bawah mata menggunakan kapas. Tapi kalau takde kapas, tangan pon boleh. Urut2 bagi memudahkan ia menyerap ke dalam kulit.

2. Ambil segelas air panas dan letakkan sedikit garam. Potong make up cotton pads untuk dijadikan ala2 facial mask dan kemuadian rendam dalam air garam tadi. Pakai seperti biasa seperti anda memakai mask selama 5 ke 10 minit.

Cold packing...

1. Sejuk beku kan dua batang sudu teh di dalam peti ais. 10 minit kemudian, tekan kan sudu sejuk tadi kat eye bags tu.

2. Mula2 sapukan minyak zaitun di bawah mata. Kemudian, letakkan tea bags yang telah digunakan dan disejukkan di tempat yang sama. It will take 5 to 10 minutes untuk tea bags tu start to give effect.

....And for those adik2 yang belum pernah ada eye bags, salah satu prevention paling penting adalah elakkan minum air setengah jam sebelum tidur. Jika tidak anda akan menyesal!!! Heheheee

Ok la.. sebenarnya banyak je lagi tips lagi. Tapi tangan dah penat menaip. Nanti sambung lagi dengan tips2 lain.. Bye2!!

Lots of love,
-ezreen-

Read more...

Update dari Selangor.. weehee

Bila kat rumah ni rasa macam malas je nak online, lebih berminat kepada aktiviti tido. Yela, bila kat univ paling awal pon tido pkol 1. Kena la ganti balik masa2 tido yang terbuang tu. Semalam bertolak dari Johor pkol 10.30 pagi, tapi sampai rumah pkol 9 malam. Lama kan?? Pening2 dah kepala. Maybe sebab tu kot hari ni lebih banyak tido. First time okay drive kereta dari Johor ke Selangor. Heehee. Tapi tu bukan faktor penyebab perjalanan ambil masa sampai 10 jam *saya tak drive se-slow itu* Mula2 dari Larkin my mom drive sampai Yong Peng, lepas tu baru I take over. Awal2 masuk highway pon dah salah, pegi masuk 2nd link punye highway. Lepas tu singgah Seremban jap rumah auntie. And then singgah Damansara pon sesat lagi -_-"

 ****************

Actually exam habis hari Ahad hari tu. Lepas2 exam, terus ajak cosmate pergi Jusco. Ada nak beli something. Before tu pergi keluar kan duet kat ATM machine. Tengok2 resit, ooooohhhh alangkah bahagianya. Taw2 je KPT ni masukkan duet btol2 lepas exam habis. Dapat membeli-belah dengan gembira ;)

 Ni lunch kali kedua. Beli 4 hari tu. Dua belanja cosmate, satu saya punye, satu lagi jadi buah tangan.

Yang ni saya makan dua, yang lain jadi buah tangan.. Heehee

Balik tu terus packing2 barang nak bertolak pegi rumah auntie kat Larkin. Dalam pkol 5.30 baru siap packing semua. On the way tu pulak jalan jem, mesti sebab Jom Heboh kat Danga Bay tu. Isk. 45 minit okay stuck kat jem tu, dari Skudai nak ke Larkin je pon. Tapi ape2 pon nak ucapkan tahniah kepada diri sendiri sebab berjaya drive sorang2 ke JB tanpa menyesatkan diri.

Rase macam nak demam la. Nak tido awal ni ;) Good nite~

Lots of love,
-ezreen-

Read more...

Petua menguruskan badan :P

Memandangkan baru lepas habis exam pagi tadi dan next exam 5 hari lagi, maka banyak masa nak update blog baca buku. Alhamdulillah exam tadi okay. Harap2 result pon okay la. So disebabkan hari ni hari baik, mood baik, oh ya dan markah exam hari tu dapat naik 5 markah :P, jadi nak bagi petua untuk badan kurus. Macam la diri ini kurus sangat kan, tapi takpe nak bagi jugak. Sebab ni info baru dapat masa makan malam kat cafe semalam. Jadi nak share2~

****sedang menikmati nasi putih sup ayam dan tiba2 termakan something.. keluarkan balik letak tepi, nasib baik takde orang pandang :))****

J: Kenapa tak makan bawang putih tu? Kalau nak kurus makan bawang putih la.

E: Eh tu bukan bawang putih la, tak sedap.. Halia kot.. (dengan muka confident) Eh aku makan bawang putih la, tapi tak kurus pon :(

J: Ko tak kurus ke? *buat muka pelik2*

E: Tak :D *buat muka bangga pulak*

****J cedok2 sup ayam ku (ala2 seperti sup mu sup ku jua) lalu terjumpa bawang putih ****

J: Haaaaaah! Ni bawang putih.. Makan la..

E: *pelik dan konfius lalu berfikir seketika lama*

E: Eh rasanya yang tadi tu bawang putih la. Silap2, aku tak makan bawang putih. Tapi aku makan bawang besar. Konfius la tadi, bawang besar pon kan macam putih2.. :"> (Oh malu, ayat cover malu semata-mata)

J: ...... (-_____-)" Hah makan la, baru ko terasa kurus kot nanti..

E: 8%^t57r8q2**)^34.... tak nak la, aku dah kurus..

So info baru kan tu, jadi sesiapa yang nak menguruskan badan tu sila lah makan bawang besar putih banyak2. Nanti kalau ada petua2 baru lagi saya update lagi. Heehee.

Lots of love,
-ezreen-

Read more...

Books are sweet?

Salam..

Another 2 exams to go, and it seems like this semester is way too tough than the previous one.. First semester dulu rasa macam senang je Masters ni.. But now everything has change -_-" Hidup dah tak terurus jadinya.. Semalam pon tak sempat nak dinner.. Got too many things to do.. Haih~ Its okay, 2 more papers to go and good bye semester 2~ Oh and markah untuk exam first hari tu pon dah keluar.. Lulus tu lulus la.. But not what I expected.. Carry marks dah okay, tapi agak down siket masa exam.. Sedey okay.. Oh well, patut bersyukur la kan, ramai juga yang tak lulus paper tu.. At least I dont need to repeat :)

......... ingat buat Masters senang ke.. Must get at least B- untuk lulus taw.. Kalau tak repeat la nampaknya.. But if course management jangan la compare kan dengan engineering.. Mungkin senang la kot Masters diorang.. Isk2.. Emo jap.. Harap2 this semester semua lepas.. Ameen


Next semester is coming.. Hopefully will be the last one :) Tak larat lagi dah okay!!

Buku itu ibarat gula-gula, awal-awal manis lama-lama tawar.. makan banyak-banyak muntah :P

Lots of love,
-ezreen-

Read more...

stress+tension=stression

Sangat sangat tension dengan masters.. Semua tentang masters ni!!

:'(
:'(
:'(


Stress.. tension.. down.. takde mood.. Then terjumpa lagu masa sekolah ni.. Tapi sedih lagi..


Don't you ever wish you were someone else,
You were meant to be the way you are exactly.
Don't you ever say you don't like the way you are.When you learn to love yourself, you're better off by far.
And I hope you always stay the same,cuz there's nothin' 'bout you I would change.

I think that you could be whatever you wanted to be
If you could realize, all the dreams you have inside.
Don't be afraid if you've got something to say,
Just open up your heart and let it show you the way.

Believe in yourself.
Reach down inside.
The love you find will set you free.
Believe in yourself, you will come alive.
Have faith in what you do.
You'll make it through.




**Hari ni bangun awal, tapi kepala jadi berat.. Lagi bertambah tension dengan masters**

Read more...

Top keee?

This post is specially dedicated to Fadilah Diyana. Yeay thanks sebab sudi bagi anugerah top blogger award! Tenkiu3. Eventhough your post 29 March tapi I baru perasan dapat award. Minta maaf sangat2, blog awak takde feed la. Tak dapat taw latest update. Anyway thank you very much! Meh nak cerita sikit. Fadilah ni kawan I masa sekolah rendah, and sekolah menengah pon sama until form 3 masa kat Shah Alam dulu. Lepas tu I pindah masuk MRSM terus lost cantact. Sekarang I dah tak duduk Shah Alam, pindah Klang. Suddenly terjumpa blog awak.. kira jejak kasih la ni kan~ Nanti kite jumpa lagi taw!


Now nak past this award kepada sesiapa sahaja yang sudi baca blog tak seberapa ni :"> I just noticed follower dah bertambah. Thankx alot!

Esok I ada exam sebenarnya, sempat lagi update blog kan? Isk2. Rehat2 sebentar, rasa macam dah tepu otak stadi. Please pray for me k~

Lots of love,
-ezreen-

Read more...

Finally I found u..


Finally dah jumpa kembali mood untuk stadi. Two and a half days before the first paper. Still got time :)

Spectacles check!
Paper check!
Pen check!
Coco-later check! <-- nama manja calculator I

Alright, stadi jom!!!

Lots of love,
-ezreen-

Read more...

Sign here pleeeease~...

Kami, yang terdiri daripada golongan felo, tutor dan pensyarah IPTA Malaysia berpendapat bahawa penarikan semula lantikan terus pensyarah PhD ke gred DS 51 adalah tidak wajar. Dengan ini, kami memohon supaya penarikan ini dikaji semula.  

Jom sign petition kat sini :)

......Hujah/sebab permohonan dan cadangan kami ini boleh dirujuk di dalam surat rasmi kepada Kementerian Pengajian Tinggi/Jabatan Perkhidmatan Awam/Naib Canselor IPTA Malaysia yang bertarikh 19 Mac 2010.......

Lots of love,
-ezreen-

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Disclaimer

This blog is managed solely by the owner Ezreen Farina. Photos are not to be used without giving credit unless stated that it does not belong to blog owner. Materials in this blog must be credited if re-produced in any kind of way. A piece of mind is always appreciated, unless deemed to be provocative, the blog owner shall take action by ignoring or rejecting the comment.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP