Oh WOW, check this out!!!

Oh hi!

Assalamualaikum.

and Hi!

Sangat lama dah tak buka blog. Selalu blogwalking sahaja. Maklumlah dah bekerja dan berumah tangga. Hahaha.

Tapi kenapa hari ni semangat buat post?

............ Sebab baru lepas tengok earnings nuffnang. Jadi bersemangat semula! Tapi selalunya hanya hangat-hangat tahi ayam semangatnya.

Btw, ramai yang tanya through blog ni macam mana nak apply jadi pensyarah? Dan sangat sorry kalau ada yang saya tak sempat reply sebab terlalu busy dengan kerja, research, kerja rumah dan sebagainya. Apa kata jika ada sebarang pertanyaan kita wechat sahaja lepas ni. Guna ID ni: ezreenfarina. Kenapa wechat? Sebab lebih selamat. Whatsapp kena bagi no henfon pula. Tak privacy kehidupan nanti. Hehe.

Oh ya.. sekarang mood sambung PhD membuak-buak. Harap bukan hangat-hangat tahi ayam juga. Haha. Walaupon expected sambung study tahun depan, tapi sangat bersemangat. Tapi nampaknya target bergelar Dr. sebelum umur 30 tahun macam tak kesampaian. Mungkin 31 tahun boleh. Haha..

Baiklah, itu sahaja. Kena sambung kerja. Oh life!

Maaf ayat BM skema kerana sudah lama tak mengarang. Diri juga lebih matang. Perlu tunjuk contoh yang baik buat pelajar2 ;p

Regards,
ezreen

Read more...

Product review: FCC Raya Promotions

Assalamualaikum and helloo!~

Some people may not know that blog could be one of the best place to deliver information. Sometimes lebih berpengaruh daripada radio dan televisyen yang kita tonton setiap hari. Why! Tak percaya? Because blog means internet. So bila you rasa nak cari info tentang sesuatu just type the word dekat google and semua information akan keluar bukan satu malah beratus-ratus dan beribu-ribu. And guess what? This also includes dear bloggers punya link address. So the more information you post, and the more likely people tends to google it, the more famous you are, the more money you make. Not just for us bloggers, but also to the brand that we promote. Hebat bukan? Kan banyak sekarang bloggers jadi artis ;)

Talking about review, today I want to promote a brand that may be familiar to some but may be blurr to few. It is FCC Farmasi Colour Cosmetics. Nama saja farmasi okay, tapi bukan brand local keluaran farmasi guardian mahupun watsons. This is actually an international brand daripada Istanbul. Kalau yang belajar oversea pon mesti dah pernah dengar tentang brand ni. So dijamin kualiti.



FCC ni sebenarnya offers a wide range of makeup, skin care and body care products. Perempuan mesti tak boleh lari dari semua benda ni kan. Bak kata husband, perempuan ni kena pandai jaga penampilan diri. Hahaha. I bet dia tengah stalk baca. But its true though. 

I myself sendiri tak reti nak bermakeup bagai seperti artis. Setakat tepek bedak, lipbalm, perfume sikit terus pergi office. Keluar weekend reti la berfoundation sikit, ber bb cream sikit, eyeliner senget benget sikit. Kalau tak makeup memang akan nampak totally dull. Tapi bila bermakeup ni still kita perlu prihatin dengan kualiti produk. And ofcourse perlu cari yang halal. Dengan FCC ni tak perlu ragu-ragu sebab memang dijamin halal (:

FCC ni dah ada store hampir di seluruh Malaysia. Tapi bila cek dekat web, area Melaka ni belum ada lagi. But this does not mean warga Melaka ke and even mana-mana yang stay jauh dari outlet FCC tak boleh beli. Bolehhhhhh sebenarnya! Malah lebih mudah. Sekali lagi dengan kuasa internet segalanya dihujung jari. Online shopping saja, terus sampai depan pintu rumah.

Try layari web-web bawah ni. Most of them even offer free postage so memang tak rugi~



Sempena hari raya yang bakal menjelang tiba ni, FCC juga ada buat promotion best2. So apa tunggu lagi, boleh start survey dan membeli-belah dari sekarang. Boleh dapat hadiah lagi!


FCC Raya Promotion


1)      FCC Adorn Set :

• Look modest this coming Raya with FCC Adorn Set!
• Comprises of FCC NEW and HOT selling items at DISCOUNTED price!
• Here’s MORE!! For every purchase of FCC Adorn Set, get FCC Limited Edition Tote Bag* for FREE.
• PLUS take home FCC Limited Edition Money Packet*.
• We are VERY SURE it’s WORTH every penny spent!
Note:
• YOU may choose either one ONLY for item 1, 2 & 3 and YOU have the freedom to choose the color.
• It doesn’t come with any gift box. It’s all loose items.
• *while stocks last

PROMO DURATION: 1st JULY 2013 – 11th AUGUST 2013

2)      FCC Duit Raya Fever:

·         Turn your dreams into reality with FCC DUIT RAYA FEVER CONTEST!
·         WIN RM 1000 CASH GRAND PRIZE!! or 5 x RM 200 Consolation Prize
·         Terms & Conditions:
-          Open to ALL with ANY purchase of FCC Product at ANY participating FCC outlets nationwide which includes Retail Counter, Retail Partner & Online!
-          Valid for product purchase between 1st July 2013 to 4th August 2013 Only.
-          Not applicable for FCC Team.

·         3 Easy Steps to WIN!:
Step 1: Send us your Full Name, Contact No., Email, Blog (if any) & FB Name together with your proof of purchase (any kind of receipt) via PM to FCC FB Page: FCC (Farmasi Colour Cosmetics)  or email it to marketing@naturalifesolution.com
Step 2: Post a product review/testimony/comments/pictorial/video tutorial/etc on FCC product via FCC FB Page ONLY & SHARE your review to your family and friends. The MORE effort to share, the CLOSER you are to WIN!! Make sure you tag FCC FB Page if you make a review in your personal blog.
Step 3: Don’t forget to LIKE FCC FB Page: FCC (Farmasi Colour Cosmetics) & Follow FCC on Instagram : FCC Malaysia

YOU could be the WINNER of the RM 1000 CASH PRIZE!!              

CONTEST DURATION : 1st JULY 2013 – 4th  AUGUST 2013Winner will be announced by 12th August 2013.

Ask us for more info: 03-5191 1510/ 013-3834 522 / marketing@naturalifesolution.com

Enough about website and facebook page. Sekarang ke instagram.

Jangan lupa follow instagram #FCCMALAYSIA okay, banyak promotion dan events yang menarik. 

So apa tunggu lagi. Start using quality, halal products. Start shopping for raya!

:D


Yours truly,
ezreen

Read more...

Instant 3 layer hijab

Assalamualaikum.

As promised, below are some of the Zawara's hijab. Go ahead, take a look. Just click the picture to buy. EASY! Make sure to buy it from the link in this blog~

All hijabs are priced at RM69 plus free postage nationwide!

Yours truly,
Affiliate Zawara's dropship dealer

Read more...

Jom shopping di Zawara!


Assalamualaikum and hi!

U guys pernah dengar tak tentang Zawara? Bukan Zalora yang iklan kat tv jerit2 tu ok.. Ni Zawara. It is actually a clothing line that specializes in stylish, modest, elegant and fashionable apparels. So now, semua wanita bukan sahaja boleh bergaya but still masih mengekalkan imej yang sopan. Oh wow, isnt this great!

Our clothes are handcrafted using high quality fabric such as sateen silk, chiffon, silk and cotton. Our teams of designers are enthusiastic women who know what looks good and feels well on women. We are a believer of style meets comfort.

Eventhough koleksi Zawara didesign by expert designers, but still the price is very affordable compared to others. Zawara bukan sahaja offer baju, dress, but ada juga pelbagai jenis hijab. Just say what you want, from shawl to instant hijab.Semua cantik-cantik!

Zawara ni ada butik kat Shah Alam. Tapi kalau u guys ada kat Melaka ke, Kelantan ke, Perlis ke, or even kat Sabah and Sarawak ke, still boleh beli baju from Zawara.

How???!!!!

Yes! Through online shopping~

So what are you waiting for? And since raya is just around the corner so lets browse through the collection. Tengok-tengok blouse, dress, hijab and many more accessories. Cool right.

Where shopping is just a click away. Dari rumah, dari office, dari kereta boleh terus online and shop, shop, and shop.So kalau nak start shopping, click gambar di bawah.

Next post i akan post several collection from Zawara. So wait~



 Yours truly,
Zawara's affiliate dropship dealer

 Make sure you click from this link. TQ (:



Read more...

Panasonic Lumix LX5 for sale!

Assalamualaikum and hi!

Selling away my panasonic lumix lx5 with the price of RM950. Retail price is RM1200. Still in excellent condition and have been using it just twice. Bought it last year. Pretty white colour. Selling it with a complete set of charger, battery, cleaning kit, 8gb memory card, strap, usb & tv cable and also an original lumix leather case. The extra thing is that it is already equipped with a lense protector worth more than RM100!

Interested, pls email me.

Tq (:



Read more...

Nobody was there when i'm in need.

Read more...

Pre-loved~

Assalamualaikum (:

Yet to people who did not know, now i'm living in my own house.. heee~ So to dear friends yang jalan-jalan Melaka sila-sila la datang melawat. Actually i was thinking to sell some of my old clothes because the wardrobe here aint enough and the most important thing is that i'm thinking to buy new ones! hehe. Oh yeah, despite having some extra income of course ;)

So do wait for it! 
(Entah bila ada free time asyik busy kerja-kerja-kerja)

Alangkah bahagianya dapat jadi suri rumah sepenuh masa plus doing some online business at home. Bahahahahaha. K fine, impian tak tercapai.

Wait for it~ 
Waitttttttttttttt~

TQ 

:*

Read more...

amin..

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim…

Kau ampunilah segala dosa-dosa yang telah aku lakukan
Kau limpahkanlah aku dgn kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental & fizikal
Kau kurniakanlah aku dgn sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata2 nista & keji
Kau kuatkanlah smngtku untk mnempuhi sgla cbrnMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan..

Sekiranya suamiku ini adalah pilihanmu di Arash,
berikanlah aku kekuatan & keyakinan untk terus bersamanya..
Sekiranya suamiku ini adalh suami yg akn membimbingku di atas titianMu,
Kurniakanlh aku sifat kasih & redha di atas segala perbuatannya..
Sekiranya suamiku ini adalah bidadara untukku di Al-JannahMu,
Limpahknlh aku dgn sifat tunduk tawaduk akn segala perintahnya..
Sekiranya suamiku ini adalh yg terbaik untukku,
Peliharalh tngkh laku serta kata2 ku dri menyakiti perasaannya..
Sekiranya suami ku ini jodoh yg dirahmati olehMu,
Berilah aku kesabrn untk menghdpi segala karenah & ragamnya..

Tetapi Ya Allah..

Sekiranya suami ku ini ditakdirkn bukn hnya untk diriku seorg,
Kau tunjknlh aku jln yg terbaik untk aku harungi..
Sekiranya suami ku tergoda dgn keindhn duniamu,
Limphknlh aku kekuatnMu untk aku memperbetulkan keadaannya…
Sekiranya suamiku mencintai kesesatan,
Kau pandulah aku untk menarik dirinya keluar daripada terus terlena..

Ya Allah,
Engkau yg Maha Mengetahui akn apa yg terbaik untkku..
Engkau juga yg Maha Mengampuni segala kesilapn & keterlanjuranku..
Sekiranya aku tersilap dlm membuat sebarg keputusn
Bimbinglah aku ke jalan yg engkau redhai…
Sekiranya aku lalai dlm mnjlnkn tngungjwbku sbgai isteri,
Engkau hukumlah aku di dunia,tetapi bukan di akhiratMu..
Sekiranya aku engkar & derhaka,
Berikanlah aku petunjuk ke arah rahmatMu..

Ya Allah..Sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu..
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa rahmatMu..

Kuatkanlh hati & semangtku,
Tabhkn aku menghdpi sgla cubaan dari Mu..
Jadiknlh aku isteri yg disenangi oleh suamiku..
Bukaknlh pintu hatiku untk menghayati agamaMu..
Bimbinglh aku agar mnjd isteri yg solehah..
Hanya pdMu Ya Allah ku pohon segla hrpn..
Krna aku pasrah dgn dugaanMu..
Krna aku sedar betapa hinanya diriku..
Krna aku seorg insan yg kerap keliru..
Krna aku leka dgn keindahn duniaMu..
Krna kurg kesabarnku mnghdpi cbrnmu..
Krna pendk akalku mnghrungi ujianMu..

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim…
Aku hnya ingn mnjd isteri yg dirhmti,
Isteri yg dikasihi,
Isteri yg solehah,
Isteri yg sentiasa di hati suami…

Amin amin Ya Robbal Alamin…

Read more...

Things have changed.

Read more...

Weekend as a wife.

Yesterday pic. And i forgot to iron the lengan. Going to hub's fren wedding with kurung lengan renyuk. New trend for next year maybe! Then we went to jusco bandaraya melaka and watch movie 'untuk 3 hari'. Niceeeeeee! Very much suitable for the newly weds. Maybe at the start of a marriage life we may struggle a lil bit because it is really different from the life that u have used to for the past 20 years plus. But always bear in mind that everything happens for a reason. Believe that this is your 'jodoh' and if you tries hard, sure enough you will be much happier together. Remember, marriage only once! That's all from me, via my ipad. Uppss, via our ipad ;D

Read more...

:)


JIHAD terbesar bagi seorang wanita adalah menjadi isteri dan ibu kepada anak-anaknya. Itulah sebab mengapa wanita itu perlu merindukan sebuah 'pernikahan', kerana 
dengan pernikahan, dia sudah menyempurnakan separuh agamanya. 
Dan seorang suami adalah kehormatan baginya, 
jalan untuk meraih JannahNya.."

^_^

Read more...

nuff-nang

Assalamualaikum (:

Its been so long since the last update minus the honeymoon picture post due to my so-called hectic schedule nowadays. Siapa kata bila dah kahwin office akan bagi less work? That is all lies la people. Haha. Ouh and today I am a bit rajin to check out my blog and my nuffnang earnings. Sampai dah tak ingat dah password. Can you imagine the last time I check my nuffnang sampai lupa-lupa ni. Of course la kan, the last time I check the earnings was just scents. Mestilah nak tengok dah tak ada mood. But today the total reached RM24.74. See? Its a good feeling that there are people who still reading this 'not updated' blog. Tq people! Tq followers! Ouh ya and tq stalkers! ;p

Before this ingat semangat nak update blog thru iPad je. But the feeling was just so different you know. Tak best macam kat laptop boleh edit2 gambar and put those pink signature of mine. All these will lead to post with only blurr pictures and no words. U see when you want to upload pictures from your iPad to your facebook or your blogs, the pictures akan jadi a lil bit blurr. Siapa yang suka tengok picture blurr2 ni? None right! So this one will lead to a blog without any updated post. Like what happen right now. (:


Read more...

Honeymoon!

Live from hard rock hotel penang (:

Read more...

counting.

Another 10 days more. Gosh!

Read more...

To all those suffering from sadness or depression, know that it isn’t your fault. It isn’t because you’re weak. It isn’t because you’re just not grateful enough. It isn’t because you’re just not religious enough. It isn’t because you don’t have enough faith. It isn’t because God is angry with you. To all the well-meaning people who tell you this, just smile. And know deep in your heart that the tests of God come in different forms to different people. And know that, by the help of God, every test can become a tool to get closer to Him. And that, verily, with hardship come ease–and like all things of this world–this too shall pass.

:')

Read more...

Engagement day: PART 3

;p

Read more...

Engagement day: PART 2

Assalamualaikum (:

Hantaran pihak lelaki. Theme black + pink

THE RINGS.. Left hand side cincin tunang, right hand side cincin risik.

The tepak sireh =)

The baju nikah, kain beaded chiffon. Habis duit T_T
 Sekarang baru terfikir kenapa beli warna cream? Putih lagi nampak suci la..

The fruit cake~

The buah-buahan yang dah tak nampak buah. Kenapa? Sebab buah dah letak dalam peti ais ;D

The YUMMY chocolate! Ni lagi la tinggal kotak, coklat dah dalam perut ;p

Next, PART 3!

Read more...

Engagement day: PART 1

Assalamualaikum (:

Kenapa part 1? Sebab ini versi gambar dari BB Bold 9780 aje. Nak versi gambar photographer, kena tunggu part seterusnya la ok!


The house :)
Tiba-tiba jadi macam garden theme pulak. Sebenarnya saving tak nak pasang khemah. Tapi saya suka! And the colour ala-ala kuning diraja ;D

No pelamin bagai. Simple is better right!

The hantarans. Homemade okay~ Special credit to my mom, akak ipar and abang (:

The sireh junjung by sister-in-law. TQ!

The buah-buahan by my mom. Baru tahu pisang kaki ni mahal okay~ Sebiji 4 ringgit! Sape tak tahu? Yang macam tomato warna oren tu..

Tiba-tiba malu nak letak gambar sendiri. Tunggu part 2 la. Stay tuned!~ Haha.

**Orang lain beraya haji, ni sebok-sebok nak tunang ;p**

Read more...

majlis anugerah akademik univ 2010 ;)



Read more...

down

what ever happens i have to stay strong.

Read more...

tweet tweet!

i'm back from hiatus!



account lama, baru reti guna ;p

Read more...

cool aje

If you are successful, you will win some false friends
and some true enemies;
Succeed anyway.

If you are honest and frank, people may cheat you;
Be honest and frank anyway.

What you spend years building, someone could destroy overnight;
Build anyway.

The good you do today, people will often forget tomorrow;
Do good anyway.

You see, in the final analysis, it is between you and God;
It was never between you and them anyway...


Read more...

Hari Sabtu yang indah

Assalamualaikum :)

Hari ni hari Sabtu, dan saya sedang................... berKERJA. Perasan tak, perasan tak, sekarang saya amat malas update blog. Balik kerja saya tertido. Ini bad habit. Sila jangan tiru. Nanti otak lembab tidur lepas asar. 40 hari nanti boleh jadi gila. Lepas tu dengar kata nanti jin geget *betul ke* Tak nak tidur dah la lepas ni...

Tapi kan....bila tak update blog lagi ramai orang follow. Mungkin orang lebih suka saya tak update blog kan? Kaaaan? Okay fine! Fine! Tak nak update dah~ konon-konon workaholic.

Next week masuk gaji kedua! Yeay! Memang saya akan mengabaikan kan blog lah next week ;p

Read more...

hai, this is my card...

Assalamualaikum =)

Kad nama saya sudah siap! Siapa nak, bayar singgit okeh walaupon saya buat dapat free sebenarnya ;p




Sukeeeee~ Walaupon sebenarnya tak tahu nak bagi siapa. Simpan untuk diri sendiri je la ^_^

Ouh btw, next semester saya kena mengajar subjek instrumentation and measurement. Subjek first year tu. Kena ingat balik subjek yang dah 5 tahun lepas -_-" Tapi nasib baik macam ok la. Less calculation, more to theory. Hahaha. Budak first year pulak tu. Confirm adik-adik. Tak kan ada student first year sama umur plak kan. Mesti baik-baik. Kalau baru first year dah teruk perangai tak tahu nak kata ape la.

Okay itu sahaja. Saya busy ni. Baibai!

Read more...

saya sangat malu hari ini.. esok mungkin malu lagi..

Assalamualaikum (:

Saya kat ofis, baru lepas present projek master. Fiuh~ Ingat dah kerja tak payah present dah. Sekali tengok haaaa lagi teruk. Dulu present master 2 panel je. Ni sampai 20 panel. Present dekat lecturer-lecturer FKE semuanya -_-"

Soalan pon lagi banyak dari present master.

Hukhukhuk. Mentang-mentang gue first time present kat lecturer-lecturer sini, mengajar pon tak lagi. Ceys mesti jadi bahan lepas ni. Takpe2, tengok korang present macam mana pulak kan.

Lepas ni nak rehat-rehat tido-tido. Minggu ni banyak gila kerja. Semalam jaga exam malam, habis 10.30. Sampai rumah dah nak dekat pukul 11 malam. Last-last makan malam pukul 11.30. Nak prepare presentation untuk hari ni memang dah tak larat la. Hari-hari bangun pukul 6. Tidur pukul 12 lebih. Memang la tak cukup tidur kan :'(

Mulai esok nak ganti tidur!

Read more...

Slip gaji pertama saya

Assalamualaikum (=

Rupa-rupanya dah sebulan dah kerja..


Sulit okay!!!!!

SULIIIIIIIIIIIIIIIIT!!!!!!!!

Jadi tak dapat nak tunjuk dalam. Hehe.

Tunggu slip gaji lagi dua dah boleh tukar kereta! Hahaha.

*Tapi sedih tak sempat belanja arwah ayah dengan gaji pertama. Arwah ayah yang nak sangat saya jadi pensyarah. Terima kasih sebab hantar saya belajar bagus-bagus sampai jadi macam sekarang. Cukup segala makan minum. Tak pernah hidup susah.*


Read more...

Tak nak cakap tak nak

Sangat pressure bila tiba-tiba disuruh jadi MC.
Kenapa tadi depan-depan tak reti nak menolak permintaan orang.
Dah balik baru menyesal tak nak jadi.
Dengan skrip semua takde.
What if I end up dengan teks ucapan yang memalukan.

Hari ni tidur awal.
Esok nak bangun pagi.
Harap-harap tiba-tiba ada orang ganti.

Haha.

Terbang di awan burung jentayu,
Di atas papan batang jerami,
Tampillah tuan kami merayu,
Bersama ucapan kata perasmi.

Okay, tak dapat bayang kan kena berpantun macam ni esok.

T_T

Read more...

talking to the mOon

Assalamualaikum (:

Its been 2 weeks now since I started working and tomorrow I'm working on Saturday. Time flies so fast and I'm missing my past.

T_T







I know you're somewhere out there
Somewhere far away
I want you back
I want you back
My neighbors think
I'm crazy
But they don't understand
You're all I have
You're all I have
 
At night when the stars
light up my room
I sit by myself

Talking to the Moon
Trying to get to You
In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

I'm feeling like I'm famous
The talk of the town
They say
I've gone mad
Yeah
I've gone mad
But they don't know
what I know
Cause when the
sun goes down
someone's talking back
Yeah
They're talking back

At night when the stars
light up my room
I sit by myself
Talking to the Moon
Trying to get to You
In hopes you're on
the other side

Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

Do you ever hear me calling?
Cause every night
I'm talking to the moon
Still trying to get to you

In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone

Talking to the moon

I know you're somewhere out there
Somewhere far away

Read more...

thanx for being so friendly~

Assalamualaikum (:

Hari ni satu hari buat saya tergelak bila call student-student ex-UTeM untuk buat survey for Engineering Acreditation Council. Macam-macam perangai ada. How it makes me feel everyone has their own uniqueness. Kelebihan diri masing-masing as long as budi bahasa tu ada. Bila orang cakap baik-baik, kita balas baik-baik. Dan kebanyakan yang saya call tadi sangat very the friendly! ^_^

Orang call nak buat survey tapi dia boleh plak ajak sembang. Eventhough tak kenal pon sape.

Ayat biasa pemula bicara standard macam ni...

Saya: Hello assalamualaikum. Encik .....................? Saya dari FKE UTeM. So encik busy tak sekarang?

Ada satu student ni memang buat saya tergelak la. Our conversation macam ni.. Dah halfway through survey tu dah and suddenly..

Student A: Erm jap eh. Saya nak confirmkan la. Sebab macam pelik je. Takot ni yang macam kat radio tu. Ala yang kene-kene kan orang tu~
Saya: Ha? Betul la. Awak ingat ni Hot FM ke. Hahaha.
*Ini bila student selalu sangat dengar radio atau tengok rancangan macam ni =_="*

Student B: Cik ni siapa?
Saya: Saya lecturer baru.
Student B: Betul ke ni?
Saya: Eh betul la.
Student B: Cik ajar subjek apa?
*Ini sudah confuse siapa yang survey siapa sebenarnya*


Student B lagi: So cik kenal encik ..................? Jumpa dia kena la tadah telinga. Hahaha.
Saya: Eh kenapa?
Student B lagi: Dia suka bagi nasihat panjang berjela. Hahaha.
Saya: Huhu. Ouh yeke.
Student B lagi: Ok la cik. Kirim salam kat semua orang kat FKE!!!!!
Saya: Huhu. Baik lah ;)
Student B: Kalau ada apa-apa, call la lagi! Haha.
*Ini tak pasal-pasal dia start gossip pulak*

Saya: Lepas ni soalan yes or no je okeh? Are you willing to sacrifice your time/money/effort to help those who are in need?
Student C: No
Saya: Ha?!! Sanggupkah awak mengorbankan masa dan wang untuk membantu mereka yang memerlukan?
Student C: Eh yes yes! Hehe.
*Ini tak tahu lah tak dengar ke apa*

Saya: Does the nature of your work require the knowledge you obtained in your undergraduate studies?
Student D: Eh cik cik. Cuba jangan baca soalan. Buat ayat sendiri.
*Ini lagi la isk. Boleh pulak nasihatkan orang*

Saya: Sanggupkah awak mengorbankan masa dan wang untuk membantu mereka yang memerlukan?
Student E: Siapa eh yang memerlukan? Hehe.
Saya: Siapa-siapa aje lah~ =_="

Student F: Cik nama apa?
Saya: Erm.. saya.. erm.. adalah~ Haha.
*Tiba-tiba busy body. Tak perlu tahu nama lah*

Saya: Sudah bekerja atau sambung belajar?
Student G: Saya belajar. Kat UTeM ni lah~
Saya: Ouh I see. Nape tak kerja?
Student G: Erm sebab saya nak sambung belajar la. Haha.
Saya: Haha. Yelah2 okay...

Dan banyak lagi conversation yang macam comel-comel. Ops ini semua student laki. Student perempuan nama kat bawah-bawah pulak. Tak sempat call lagi ;)

******

Tapi balik kerja tadi telah hilang mood happy-happy disebabkan rakyat malaysia yang sengat very the rude. Tengah tunggu line nak isi minyak. Dia potong line then dia pulak tak puas hati. Siap hon-hon. Giler ke ape weyy? Wife pon sama aje muka masam macam apa. Keluar kereta pergi bayar memang dah geram giler. Sorry la sebab terjeling muka tak puas hati kat wife dia. Patu sembang-sembang dengan pakcik petronas tolong pump minyak tu. See~ Pakcik tu pon tak puas hati giler. Siap kata macam tu la rakyat malaysia yang tak berbudi bahasa. Nak kata hensem, tak. Nak kata kaya, kereta lama je. Dah tu nak berlagak sangat ape hal hah? Orang lain pon nak cepat jugak, penat jugak baru balik kerja!

Read more...

Ini kisah hari pertama

Assalamualaikum (:

Ini cerita hari pertama saya berkerja lima hari yang lepas. Nak tahu tak? Nak tahu tak? Okeh macam ni. Hari pertama sudah semestinya semangat bukan. Bangun awal pagi dan gerak dari rumah sewa seawal 7.30 pagi oleh kerana jalan ke UTeM pon tak pasti lagi. Surat tawaran minta report duty jam 8 pagi. Jadi orang macam saya yang lurus dan sentiasa mengikut peraturan mestilah datang sebelum 8 pagi. Tengok-tengok dari rumah ke universiti hanya mengambil masa less than 10 minit! Tak sangka sungguh begitu dekat =_=". Apatah lagi student-student di sini memandu dengan begitu laju sekali. Tahu lah jalan ke UTeM besar dan kosong. Sungguh tak selesa bila kereta belakang follow begitu dekat. Nak potong, potong lah kan! Tapi nak tak nak terbawak laju sekali ;)

Oh ya tapi sila jangan terpedaya. Itu cuma hari pertama. Hari kedua saya gerak dari rumah 7.45 pagi. Hari ketiga pula 7.50 pagi. Hari keempat pula 7.55 pagi. Hari kelima esok agak-agak pukul berapa? Haha. Kalau datang pukul 8 lebih tu memang majoriti parking staf banyak kosong lagi lah.Kat sini punch card kerja at least sekali sehari either masa datang atau waktu balik. Nak dua kali pon boleh. So kiranya tidak kira jam berapa punch card asalkan punch sekali. Faham tak ni? Faham tak?

Tapi nama je punch card ye, sebenarnya tidak perlu punch-punch pon. Nasib baik saya tidak memalukan diri di hari pertama cuba punch-punch di main entrance FKE. Cuma dekat kan kad matrix staf anda seperti touch n go sehingga terdengar bunyi 'tinit' 'tininit' 'tinininit' 'tiiiiiiiiiiiiiit'. Okay tipu je, sebenarnya bunyi sekali sahaja ye. Bunyi banyak-banyak kali tu kalau main scan banyak-banyak kali. Tapi kalau nak buat sila pastikan tiada student di sekitar. Nanti kena ngutuk jah.

Mula-mula report duty di pejabat pendaftar bangunan canselori. Rupa-rupanya ada dua bahagian pejabat pendaftar okay. Pagi-pagi saya telah memalukan diri masuk salah tempat. Jadi lain kali jika tidak tahu sila tebalkan muka tanya orang. Mungkin akan kurang malu sedikit daripada masuk salah tempat.
  
 Inilah bangunan canselori. Sumber: facebook ^_^ Cuma saya ubah tone colour mengikut citarasa~

Kemudian baru report duty di FKE.


Dekat fakulti ni lagi lah macam cemas sebab first time datang dan tak tahu nak punch card mana, office kat mana. Tapi masuk sahaja buat muka confident dan tanya akak kat counter bawah tu.

Saya: Erm nak tanya, lapor diri staf kat mana ya?
Kakak: Ouh erm jawatan tutor ke?
Saya: Erm tak tak lecturer.

Heheh. Nak juga cakap. Student kat sebelah dah pandang. Dalam hati nak je cakap ape pandang-pandang? Tahu lah sebenarnya I nampak lagi muda dari u kan! Kan kan! Nasib baik taw I pakai high heels nampak tinggi sikit.

Then lepas tu lapor diri kat tingkat atas.

Jumpa dekan.

Jumpa timbalan dekan akademik.

Jumpa ketua jabatan.
Okeh jom jom jemput masuk bilik pula.


Knock! Knock!

Masuk! *dah prektis dah ni*


Inilah bilik saya, buat sementara waktu. Haha. Besor tak besor tak. Kerusi pon berplastik lagi. Sebenarnya bilik ni share dua orang. Dalam bulan enam nanti baru tukar bilik sorang tunggu jurutera pengajar keluar.

So dats all! Cerita hari pertama saya. Yep yep I know~ Saya tahu sungguh bosan~


Sekian sahaja dari Cik Ezreen Farina.

Semalam ada staf pusat komputer call. Helluuuu boleh bercakap dengan Puan Ezreen Farina. Rela tak rela iye kan je lah =_="

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Disclaimer

This blog is managed solely by the owner Ezreen Farina. Photos are not to be used without giving credit unless stated that it does not belong to blog owner. Materials in this blog must be credited if re-produced in any kind of way. A piece of mind is always appreciated, unless deemed to be provocative, the blog owner shall take action by ignoring or rejecting the comment.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP